С 20% по-скъпо ще е агнешкото месо от български производители за

...
С 20% по-скъпо ще е агнешкото месо от български производители за
Коментари Харесай

С 20% поскъпва българското агнешко за Великден и Гергьовден

С 20% по-скъпо ще е агнешкото месо от български производители за Великден и Гергьовден тази година, предизвестяват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Мерките против COVID-19 по време на изключителното състояние предходната година затрудниха изкупуването на агнета и доста от овцевъдите продаваха на занижени цени сред 4,50 до 5,50 лева за кг, припомнят от асоциацията. Освен това през сложната 2020 година двойно са поскъпнали фуражите, което усилва цената на трупното месо с към 15%. В комерсиалната мрежа според от разфасовката цената на българското агнешко се движи от 14 до 19 лв. за кг.

" Традиционно по Великден и Гергьовден българските консуматори употребяват към половин милион агнета и браншът е подготвен да посрещне тазгодишното търсене ", изясни пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.  

Очаква се и импорт. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обръщат особено внимание на контролните органи за евтиното месо, което ще бъде импортирано от Македония. " Искаме по-задълбочено да се ревизира македонското агнешко, тъй като имаме информация, че животните там се хранят с месокостно брашно или така наречен " трупно брашно ". В България и в Европейски Съюз е неразрешено то да се прибавя във фуража “, разясни още Караколев.

" Българското агнешко месо е със наследник щемпел , всичко останало е с червен ", сподели специалистът. Инициативата за другите по цвят печати е от 2019 година по гледище на българските овцевъди.

От предходната година към този момент е позволено хората да си купуват месо и непосредствено от фермата, където килограмът излиза по-евтино от комерсиалната мрежа. Допреди това на фермерите бе неразрешено клането и продаждата на дребно.

През седмицата фонд " Земеделие " разгласи, че отпуска 1 млн. лева за българските кланици, с което ги насърчават да изкупуват български агнети при цени не по-малко от 5.50 лева за кг. Целта на дотацията е също по този начин да се насърчи и директната покупка от фермерите и да се лимитират прекупвачите. 

ПРОВЕРКИ

Агенцията по храните разгласи, че стартира инспекции в магазини, хранилища и места за хранене по отношение на идните празници - Великден и Гергьовден. За интервала до 7 май на засилен надзор ще подлежат търговията с агнешко месо, яйца, бои за яйца и козунаци. Съветът към потребителите е да търсят на видно място наложителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Върху самото месо би трябвало да има здравна маркировка - наследник цвят - месото е с генезис България, червен цвят - с генезис, друг от българския. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с генезис Европейски Съюз и трети страни. Ще се тестват и боите за яйца.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР